Spinone / Historia

Man tror att spinonen blev omskriven första gången i ”Den perfekta jägaren”, skriven av den franska hundexperten Selicourt 1683. Han beskriver där en ”griffon” från Piemonte i norra Italien. Det finns även en del målningar från medeltiden varav den mest kända är en fresk av Andrea Mantegna som återfinns i det grevliga palatset i Mantua.

Rasen har utvecklats i norra Italiens sumpmarker (därav de breda hjärtformade tassarna), vassruggar och tät undervegetation (därav den tjocka huden) och bland klippor och trånga klyftor (därav smidigheten). I stark kyla och kvävande hetta (därav den isolerande pälsen) har denna ras utvecklats till att alltid vara redo att tåligt arbeta nära tillsammans med jägare och sin ägare.

Lydnaden ska ligga på hög nivå. Hunden ska av naturen vara nyfiken men reserverad. Intresset ska ligga på fågeln och inte på smådjur. Lydnad och skärpa ska ligga på samma nivå. Spinonen är mycket modig, men utan aggressivitet och kamplust.

Spinonen visar sig för den som arbetar med honom, outtröttlig med sin smygande gång. Skelettet är anpassat med lite längre mellanhänder och vristben för en stötdämpande verkan.

Spinonen ska älska vatten för att bada i, men inte nödvändigtvis för att dricka. Den tål värmen mycket bra. Spinonen har lätt för att lära. Den är uppmärksam på låga, viskande röster och arbetar på handtecken.

I jakten arbetar den med ett livligt, effektivt och brett sök. Arbetar med mycket rörlig svans. Den har högburen hållning med halsen något framåtlutad. Vid vittring saktar hunden ned, vänder sig försiktigt upp mot vittring och stelnar tills den är säker på vad som ges. Envishet och noggrannhet präglas i rasen, liksom närhet till föraren.

Desillusionera inte spinonen med orättvisa tillmälen eller straff. Detta är det viktigaste för den som är idolen, för den som han offrar allt för…

Till Sverige kom spinonen 1982. Den används som jakthund, men de flesta är sällskapshundar hos aktiva ägare. De visar sig på lydnadsplaner, men är bäst i spårarbete.

Källa: Fritt översatt Lo Spinone, Dr Manilo Mattevecci (1966)