Pages Navigation Menu

Avel

Share Button

Det är mycket att tänka på innan man låter sin hund bli förälder till en kull valpar – oavsett om det är en hanhund eller en tik man har. Är hunden mentalt tillräckligt bra för att få föra sina gener vidare? Hur väl stämmer den överens med rasens standard? Är den fri från de eventuella sjukdomar som rasen kan vara behäftad med? Om du är tikägare är det också ett stort ansvar du tar på dig gentemot dina framtida valpköpare.

Ett bra tips är att bläddra runt bland länkarna på SKK:s sida för Avel och uppfödning. Där finns det mycket matnyttigt, bland annat broschyren ”Inför din första valpkull” som är en bra ingång till ämnet. Läs också gärna igenom den rasspecifika avelsstrategin (RAS) som du hittar här, med 2013 års uppdatering här.

Om du bestämmer dig för att du tycker att din hund, och du själv, uppfyller de krav som ställs för att ta en kull valpar är det dags att gå vidare. En bra start är att läsa igenom SKK:s regler och bestämmelser för avelshundar och uppfödare som du hittar här. Det är också klokt att kontakta klubbens avelsansvarige för att få tips och råd om hur du hittar rätt hanhund till din tik. Eftersom bracco italiano är en väldigt liten ras i Sverige, sett till antalet individer, är det extra viktigt att kontrollera att inavelsgraden inte blir för hög i den parning man tänkt sig att göra.

Är du nyfiken på att para din tik är du välkommen att kontakta Veronica Framell för tips och råd. Naturligtvis är du även välkommen att höra av dig om du har en hanhund som du tycker skulle tillföra aveln något. Kanske har din hanhund precis de egenskaper som passar till någon av de tikar som ska paras i framtiden. Självklart är även hanhundar som inte bor i Sverige av intresse.

Följ
Få nyheter direkt till din e-postadress.

Join other followers

Powered By WPFruits.com